Geschiedenis Valenciana

De geschiedenis van de Valenciana

De Valenciana is van oorsprong een Spaans ras.
Hoe oud het ras is en hoe het ras precies is ontstaan, daar is weinig over bekend.

Zoals in zoveel landen, was vroeger al in Spanje het houden van duiven zeer populair.

Ook werden in Spanje duiven gehouden voor de consumptie, maar daarnaast werden er rassen gecreëerd met een bepaald karakter die gebruikt werden voor het lokken en vangen van andermans duiven. Zo is ook de Valenciana ontstaan.

Vast staat dat de Valenciana een behoorlijk oud ras is en zeer waarschijnlijk aan de wieg heeft gestaan van veel Spaanse rassen.

De vlieg- en vangsport was en is, nog steeds zeer populair in Spanje. Deze sport is te vergelijken met de tilduivensport in den Haag en omstreken.

Daarom is het ook te begrijpen dat de Valenciana naar Nederland kwam en vooral in het begin onder de tilduivenliefhebbers zeer populair werd omdat het een uitstekende vlieger was en een goed karakter bezat.

De eerste Valenciana’s doken omstreeks 1920 in Nederland op en werden in principe gebruikt voor de tilsport. Daarnaast waren er lief hebbers die de Valenciana ook wilden showen.

Zo gebeurde het dat in 1938 de eerste Valenciana’s geshowd werden op Avicultura.

Er was nog weinig uniformiteit in type en kleur, maar toch, de eerste aanzet was er en verschillende liefhebbers waren bereid hun
schouders er onder te zetten om er iets van te maken.

Toen ging het snel, men kwam te weten dat er in Argentinië ook Valenciana’s gehouden werden en niet alleen voor het vliegen maar ook voor de show. Net voor de oorlog zijn er Valenciana’s geïmporteerd uit Argentinië en is de standaard uit Argentinië toen overgenomen.

Na de oorlog is er nog één keer geïmporteerd en uit deze duiven hebben “wij” ons huidige Valencianabestand opgebouwd.

In Spanje zijn er niet veel Valenciana’s meer over. De Valenciano Antigo is zeldzaam geworden en overvleugeld door andere rassen.

De “Nederlandse” Valenciana is een heel ander ras geworden, het is geen echte vlieg-vogel meer, het is nu een echte showvogel geworden. Wel is het zo dat als men de Valenciana regelmatig laat uitvliegen, het nog steeds een goede vlieger is.