Het copyright van deze website berust bij het bestuur van de VVF.
Home
Bestuur
Standaard en Kleurslagen
Afwijkingen v/d standaard
Clubdag en shows
Agenda
Geschiedenis Valenciana
Geschiedenis VVF
Vraag en aanbod
Links

Suggesties? Vragen? Mail ons!


Standaard

laatste update 22-4-2015
webdesign en webmaster
  Ben Moll

Al de tekeningen op deze site zijn gemaakt door Jan de Jong.
De foto's komen uit het VVF-archief

Clubdag- en Showverslagen 2014

Op zondag 19 oktober 2014 was het weer zover. De jaarlijkse clubdag van de VVF in ons vertrouwde onderkomen het KDC in het Zuiderpark in Den Haag. Het (nieuwe) bestuur was zeer benieuwd naar datgene wat deze dag ons zou brengen. Slechter dan vorig jaar kon haast niet was de verwachting en dat kwam gelukkig ook uit.

Voorafgaand aan de clubdag hield het bestuur een bestuursvergadering, waarin o.a. besloten werd, dat de clubdag iets soberder moest dan vorige jaren, gezien de financiële positie van de VVF. In de ledenvergadering van 22 augustus 2014 hadden de leden daar al toestemming voor gegeven.

De opbouw op zaterdag verliep zeer voorspoedig. Gelukkig beschikken we al jaren over een nagenoeg vaste en in dezelfde samenstelling opererend ploeg(je) opbouwers, waarvan ik toch nog even de namen noem: André Verhoork; Dirk de Zeeuw; Jan Reijnders; Marcel Mijer; Tjibbe Klijnstra en ondergetekende van de VVF en Freek van Vliet en Jan Dobbe van de “Vrienden”. Vooral voor beide laatstgenoemden was het aanpoten, want zij hadden in de middag nog een bijeenkomst van hun eigen vereniging. Jammer dat Carlo van der Sloot, die al jaren de bodembedekking sponsort, er dit keer niet bij was. En ook jammer dat onze voorzitter Wim van Zijl er door een buitenlandse duivenreis niet bij kon zijn. Daartegenover stond, dat Nico Torenstra sinds enkele jaren afwezigheid nu weer acte de presence gaf. Heel fijn.

Na om ongeveer 10.00 uur begonnen te zijn met koffie en gebak (bedankt Marcel), was het geheel rond 12.30 uur klaar, compleet met bodembedekking, doek rond de schragen en plantjes op de kooien en de prijzen voor zowel de eigenaren van de winnende duiven als voor de loterij op de tafels.

koffie en gebak

 Op zondag weer vroeg uit de veren, want de eerste inzenders waren vanaf 8.45 uur al welkom om in te kooien en dan is toch een vereiste dat het KDC open is en er enkele bestuursleden aanwezig zijn. Rond 10.00 uur zaten al de duiven in de kooien en kon de balans van het aantal inzendingen opgemaakt worden. Dat viel niet tegen. 83 Valenciana’s door 8 inzenders en 32 Marchenero’s door 3 inzenders waren er ingezonden, terwijl een 30 tal Holle Kroppers ter opluistering in de kooien zaten. Tevens en dat was toch wel prettig had Nico Torenstra, eveneens ter opluistering, een aantal Valenciana’s meegebracht. Omdat er ook een aantal duiven in de verkoopklasse zat, was er aan levende have heel wat te zien. Ter vergelijking: vorig jaar waren er 48 Valenciana’s door 6 inzenders en 39 Marchenero’s door 3 inzenders. Na het inkooien konden  de drie keurmeesters Dirk de Zeeuw, Gerard Simonis en Wim van Zijl voor de Valenciana’s hun gang gaan, terwijl Jouke van de Siepkamp zich met de Marchenero’s bezig hield. Er werd met de nieuwe keurkaarten gewerkt en hoewel dat iets minder schrijfwerk met zich mee brengt, had iedere keurmeester toch een schrijver. Zoals gebruikelijk konden zowel inzenders als andere belangstellenden bij deze keuring aanwezig zijn. Na de keuring en het in gezamenlijk overleg aanwijzen van de winnaars in de diverse klassen opende onze voorzitter Wim van Zijl de dag rond 14.00 uur met het uitreiken van de hoofdprijzen aan de winnaars.

Bij de Valenciana was dit jaar Willem Hoogendoorn de grote winnaar en bij de Marchenero, zoals bijna gebruikelijk zou ik haast willen zeggen, André Verhoork. Een volledige lijst met winnaars vindt u in het VVF boekje. Voor wat betreft de prijzen wil ik nog opmerken dat Marcel weer zijn uiterste best gedaan had. Dit keer had hij naast de prijzen die bij onze sponsor Domburg gemaakt worden, duivenbeeldjes besteld bij ons lid Peter de Man. Ook overigens verdient Marcel een pluim, want zowel deze beeldjes, als de bodembedekking, als het gebak bij de opbouw als de planten heeft hij uit eigen zak betaald. Uit de gesprekken die ik had en de opmerkingen die ik hoorde, waren deze beeldjes weer een schot in de roos. Tevens was de loterijprijzentafel weer aardig gevuld. Mede omdat aan het verzoek van het bestuur om zelf een prijsje mee te brengen, redelijk gevolg gegeven was.

clubdag 2014

De loterij verliep iets anders dan voorgaande jaren. Na de lotenverkoop door Marcel trok hij zoals andere jaren gebruikelijk was, geen lootjes. Iedereen mag en kan dan uitzoeken wat hij of zij wil. Dit keer had hij de winnende loten in willekeurige volgorde op de prijzen geplakt. Een verrassing dus wat je gewonnen had en ook iets minder rumoerig dan normaal. Tussendoor kon men gewoon met elkaar over de duiven en andere zaken praten.

Hoewel ik zelf nog wel eens een mail of een telefoontje krijg met de vraag of er nog ergens een Valenciana te koop is (Marchenero bijna nooit) is het in en bij de verkoopklasse nooit zo erg druk. Wel wat kijkers, maar nauwelijks kopers. Mogelijk komt dit door de kwaliteit. Een goede is vaak onderling zo verkocht. Daarmee hoeft niet tot de clubdag gewacht te worden.

En zo tegen 16.00 uur is het dan alweer voorbij. De afbouwploeg wacht dan tot iedereen met zijn duiven verdwenen is, vaak met wat planten erbij, want ook die zijn geliefd en konden zo meegenomen worden.

Helaas werd van geen van de ambterende keurmeesters een verslagje ontvangen.

Ben Moll, secretaris VVF.

Door de vogelgriep werden diverse shows afgelast. Van de EZHSV en de Champion Show, die wel doorgingen en waar een voldoende aantal Valenciana's en Marchenero's ingezonden werden, werden ook geen verslagen ontvangen. Zelf was ik tijdens die shows in het buitenland, zodat ik er ook zelf geen verslagen van kon maken.